21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Platýz na citronovém másle

Název Množství a jednotka
platýz 750 g
sůl
čerstvě mletý pepř
petrželka
citrónová šťáva 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Platýze omyjeme, osušíme papírovou utěrkou (pokud je s kůží, tak u ocasu kůži nařízneme a pomocí ostrého nože stáhneme, pokud máme zmrzlé filety, necháme rozmrazit), lehce osolíme, opepříme a zaprášíme moukou - hladkou nebo třeba kukuřičnou). Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje, přidáme kousek másla a vložíme platýze nejprve hřbetní částí dolů. Opékáme asi 2 minuty z každé strany dozlatova. Platýze vyjmeme a odložíme na teplý talíř. Do výpeku přidáme 30g másla, zpěníme a pánev odstavíme. Přidáme lžíci citronové šťávy a nasekanou petrželku. Rybu přelijeme citronovým máslem a podáváme s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.

Tip:
Místo platýze můžeme použít mořského vlka, candáta, pstruha apod.
Do šťávy můžeme nakonec zamíchat kapary.


Další fotografie
 


RECEPTY

Cuketové řízky v sýrovém těstíčku

Postup: Tři středně velké cukety dobře očistíme kartáčkem, omyjeme, osušíme papírovou... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldový koláč s borůvkovým krémem

Postup: V míse utřeme 3 žloutky s 1 a 1/2 sklenkou moučkového cukru, přidáme postupně... zobrazit recept

RECEPTY

BeBe řezy

Postup: Z 1/2l mléka uvaříme vanilkový puding, necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Spaghetti Frutti di mare (špagety s plody moře)

Postup: Špagety dáme vařit v dostatečném množství osolené vody. Na olivovém oleji ve... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízová marmeláda

Postup: Rybíz odstopkujeme, umyjeme a rozmixujeme, kdo chce může ještě propasírovat,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Med

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...